Connect with us

    Hi, what are you looking for?

    Education

    Important Topics from General Awareness for Competitive Exams

    current affairs magazine bias

    In all the competitive exams general awareness plays a very important role. It is considered as one of the most important subject in competitive exams. It is one of the most important subjects because we can’t predict there questions that what it will come or what will not come. Every year in general awareness subjects question appear are not repeated from previous year.

    In general awareness subject basically questions come from todays current affairs. Candidates have to study current affairs for get good score in general awareness section.

    In this article, you will get to know about the important topics of different competitive exams.

     

    Important Topics of General Awareness for SSC

    Inall the Staff Selection Commission competitive exams general awareness plays a vital role. Students have to give more focus on the general awareness topics because there is no repetition of any questions from previous in this section. In this section most of the questions are from today’s current affairs. Some of the important topics of general awareness for SSC CGL exam are: –

    • Current Affairs
    • History
    • Geography
    • Biology

     

    Given below are some of the questions from above mentioned topics: –

    Ques1: –Arrange the following in chronological order:

    Advertisement. Scroll to continue reading.
    1. Tughlaqs
      2. Lodis
    2. Saiyids
      4. Ilbari Turks
      5. Khiljis

    (a) 1, 2, 3, 4, 5
    (b) 5, 4, 3, 2, 1
    (c) 2, 4, 5, 3, 1
    (d) 4, 5, 1, 3, 2

    ANS (D)

    Ques 2: – Who was the founder of The Servants of India Society?

    (a) G..K. Gokhale
    (b) M.G. Ranade
    (c) B.G. Tilak
    (d) Bipin Chandra Pal

    ANS (D)

    Ques 3: –Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of ?

    (a) Bernard Shaw
    (b) Karl Marx
    (c) Lenin
    (d) Leo Tolstoy

    ANS (D)

    Ques 4: – Seismic sea waves which approach the coasts at greater force are known as

    (a) Tides
    (b) Tsunami
    (c) Current
    (d) Cyclone

    Advertisement. Scroll to continue reading.

    ANS (B)

    Ques 5: – The land of maximum biodiversity is(SSC CGL 2010)

    (a) Tropical
    (b) Temperate
    (c) Monsoonal
    (d) Equatorial

    ANS (A)

    Ques 6: – Indian Standard Time relates to (SSC CGL 2010)

    (a) 75.5°E longitude
    (b) 82.5°E longitude
    (c) 90.5°E longitude
    (d) 0° longitude

    ANS (B)

    Ques 7: –Which of the following is true?
    (a) Heart purifies blood
    (b) Heart separates excretory wastes from blood
    (c) Heart circulates blood
    (d) Heart supplies oxygen to blood
    Ans.(c)

    Ques 8: –BCG vaccination (Bacillus CalmetteGuerine) is injected to get immunity from—
    (a) polio
    (b) cholera
    (c) small pox
    (d) tuberculosis
    Ans. (d)

    Advertisement. Scroll to continue reading.

    Ques 9: – Which one of the following fungi is commonly known as ‘bread mould’?
    (a) Aspergillus
    (b) Penicillium
    (c) Synchytrium
    (d) Rhizopus
    Ans. (d)

    Ques 10: –Who has become the first girl student to win President of India Prize?

    1. a) Subimal Ghosh
    2. b) LipiThukral
    3. c) Kavitha Gopal
    4. d) Divya Agrawal

    Answer: c)

     

    Ques 11: – Who was awarded the GN Ramachandran Gold Medal by President Ram NathKovind?

    1. a) Prof. AmitabhaChattopadhyay
    2. b) DrAmol Prakash
    3. c) DrBodhisatwaHazra
    4. d) DrPrabhatRanjanPrem

    Answer: a)

     

    Important Topics of General Awareness for Banking

    In all the Banking competitive exams general awareness section is one of the important and tough section as compared to others. Students have to study a lot for the general awareness section because this section is unpredictable. They have to study everything about our world’s history, geography, name of books and their author, awards, name of famous temples, etc. and most important of general awareness is current affairs. Some of the important topics for the General awareness for Banking exam are as follows: –

    • Current Affairs
    • Name of the Books and Author
    • Awards
    • Wildlife sanctuaries and National Parks

     

    Ques 1: – Who wrote the famous book – ‘We the people’?
    A.T.N.Kaul
    B.J.R.D. Tata
    C.Khushwant Singh
    D.NaniPalkhivala

    Ans: (D)

    Ques 2: –Which of the following is NOT written by MunshiPremchand?
    A.Gaban
    B.Godan
    C.Guide
    D.Manasorovar

    Ans: (C)

    Advertisement. Scroll to continue reading.
    Ques 3: –Who wrote the line: ‘ A thing of beauty is a joy forever’?
    A.John Keats
    B.Robert Browing
    C.P.B.Shelley
    D.William Wordsworth

    Ans: (A)

    Ques 4: –Who was the first actor to get Oscar Award?   

    (A) Montgomery

    (B) Fairbanks

    (C) Janet Gayner

    (D) Charlie Chaplin

    Ans: (C)

    Ques 5: – Which country awards the Nobel Prize?  

    (A) Ireland

    Advertisement. Scroll to continue reading.

    (B) Sweden

    (C) England

    (D) America

    Ans: (B)

    Ques 6: –The Nobel prize for Economics was instituted in 1967, but was first awarded in  

    (A) 1967

    (B) 1988

    (C) 1969

    (D) 1970

    Advertisement. Scroll to continue reading.

    Ans: (C)

    Ques 7: –The Hemis National Park is situated in which state?

    1. Assam
    2. Odisha
    3. Jammu & Kashmir
    4. Jharkhand
    5. Uttarakhand

    Ans: (C)

    Ques 8: –Chapramari Wildlife Sanctuary is located in

    1. Telangana
    2. Assam
    3. West Bengal
    4. Haryana
    5. Jharkhand

    Ans: (C)

    Ques 9: –Bornadi Wildlife Sanctuary is located in

    1. Andhra Pradesh
    2. Assam
    3. Mizoram
    4. Haryana
    5. Meghalaya

    Ans: (B)

    Ques 10: – Which country has developed “i-Feel you”, an intelligent bracelet which will help users respect social distancing rules?
    A.Germany
    B.Italy
    C.France
    D.Ukraine

    Ans: (B)

     

    Ques 11: –National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) released how much fund to co-operative banks and regional rural banks (RRBs) for on-lending?
    A.Rs.10,500 crore
    B.Rs.30,500 crore
    C.Rs.40,500 crore
    D.Rs.20,500 crore

    Ans: (D)


    Ques 12: –
    “Design Education Quality Mark” is an initiative launched by which of the following institutes?
    A.National Institute Of Design (NID)
    B.National Institute Of Fashion Technology
    C.International Institute Of Fashion Technology
    D.The India Design Council

    Ans : (D)

    Advertisement. Scroll to continue reading.
    Advertisement
    Advertisement

    You May Also Like

    Movies

    Watching movies is one of the most delightful things in this modern era and most of the people love to watch movies from different...

    General

    The UEFA European Championship is one of the greatest European football festivals with a prestige second only to World Cup. The big names of...

    Tech

    How to be ultra-high net worth persons has never been a question. People do not understand that having money in the bank does not...

    Business

    Business cards have been a critical business apparatus for quite a while. And in this day and age, business cards actually have a crucial...

    Advertisement